Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Ιεράπολη,Κάστρο από βαμβάκι - Pamukkale Cotton Castle

Τα ερείπια της αρχαίας πόλης βρίσκονται στην επαρχία του Denizli, σε απόσταση 18 χλμ. ΒΑ του Denizli, κοντά στη σύγχρονη πόλη Παμούκαλε.
Η πόλη κυριαρχούσε στην κοιλάδα του ποταμού Λύκου και αναπτύχθηκε εκμεταλλευόμενη την ευνοϊκή θέση της πάνω στο οδικό δίκτυο, που συνέδεε το εσωτερικό τμήμα της Ανατολίας με την Μεσόγειο. Βρίσκεται στην εσωτερική περιοχή του Αιγαίου, στην Τουρκία, στην κοιλάδα του ποταμού Μεντερές, η οποία έχει ένα εύκρατο κλίμα το μεγαλύτερο μέρος του έτους.
H Ιεράπολη είναι ένα θαυμαστό αξιοθέατο που συνδυάζει ένα μοναδικό φυσικό τοπίο με μια εντυπωσιακή αρχαία πόλη. Για το λόγο αυτό προστατεύεται από την UNESCO, ως μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η αρχαία πόλη θεμελιώθηκε και εξαπλώθηκε σε ένα πλάτωμα που σχηματίζεται σε επικλινή λόφο γεωλογικών σχηματισμών. Πρόκειται για συμπαγείς αποθέσεις ιζημάτων από τη ροή των ασβεστολιθικών υδάτων που αναβλύζουν στην περιοχή. Οι λευκές σχηματοποιημένες λίμνες, οι σταλακτίτες και οι καταρράκτες δημιουργούν μια εικόνα ιδιαίτερης ομορφιάς. Σε αυτούς τους «πύργους από βαμβάκι» οφείλει τη σύγχρονη τουρκική ονομασία της, Παμούκαλε.
 
 Η αρχαία ελληνο-ρωμαϊκή και βυζαντινή πόλη της Ιεράπολης χτίστηκε στην κορυφή του λευκού "κάστρου", το οποίο είναι συνολικά περίπου 2.700 μ. μήκος, 600 μ.πλάτος και 160 μ. ύψος.

Οι ιαματικές πηγές θερμών υδάτων ήταν γνωστές για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες ήδη από τους Ρωμαϊκούς χρόνους και η εκμετάλλευσή τους ήταν ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες στην ανάπτυξη της Ιεράπολης. Στη σύγχρονη εποχή είναι ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της Τουρκίας.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου