Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Τι είναι το μποζόνιο ;


Το μποζόνιο  Higgs  μπορούμε να το φανταστούμε με ιδιότητες αόρατης διαστημικής κόλλας, που υπάρχει στο Σύμπαν και τις κολλητικές του ιδιότητες τις μεταφέρει με διαφορετική ένταση, δηλαδή με διαφορετική ΜΑΖΑ στα διάφορα σωμάτια του Standard Model.
Το επινόησε ο φυσικός Peter Higgs το 1964.
 Ο 35χρονος τότε Βρετανός φυσικός Reter Higgs , πρότεινε έναν μηχανισμό, ο οποίος επέτρεπε τη ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΑΖΩΝ . Ο μηχανισμός αυτός σύμφωνα με την περιγραφή του έπρεπε να λειτουργεί με ένα άγνωστο σωματίδιο, τα οποία θα χαρακτηρίζονταν αργότερα «σωματίδιο Higgs».
Η ύλη του Σύμπαντος συγκροτείται από τα  στοιχειώδη σωματίδια και οι φυσικοί έχουν διαπιστώσει ότι τα σωματίδια αυτά έχουν άλλο μεγαλύτερη και άλλο μικρότερη αδράνεια, η οποία εμφανίζεται στις μετρήσεις ως μεγαλύτερη ή μικρότερη μάζα. Το ερώτημα παραμένει: Τι είναι αυτό που διαφοροποιεί τη μάζα τους;  
Το σωμάτιο που επινόησε ο Peter Higgs, περπατώντας στα σκοτσέζικα Highlands, από το 1964, είναι άραγε η απάντηση;
Το μποζόνιο Higgs είναι υποθετικό στοιχειώδες σωματίδιο (με μάζα), το οποίο προβλέπεται από το Standard ModelΤο σωμάτιδιο Higgs έχει ένα ρόλο κλειδί, δεδομένου ότι ο ρόλος του είναι να προσφέρει ερμηνεία σε ένα από τα αναπάντητα αινίγματα, δηλαδή την προέλευση της μάζας όλων των άλλων στοιχειωδών σωματιδίων και ιδιαίτερα τη διαφορά ανάμεσα στο άμαζο φωτόνιο και στα βαριά μποζόνια W και Z που ευθύνονται για την ασθενή αλληλεπίδραση.
 Η ύπαρξή του έχει μια ιδιαίτερη σημασία στη δομή του Κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου