Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Ποιο ήταν το γελαστό παιδί ;


"Το γελαστό παιδί", τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη αναφέρεται στον Ιρλανδό επαναστάτη Michael Collins, ο οποίος σκοτώθηκε στις 22 Αυγούστου 1922.
Το τραγούδι αυτό σε στίχους του Ιρλανδού ποιητή Brendan Behan, μεταφράστηκε από το Βασίλη Ρώτα και 
μελοποιήθηκε από το Μίκη Θεοδωράκη, τον Οκτώβρη του 1961 στο Παρίσι.

Το τραγούδι αναφέρεται στην καταπίεση των Ιρλανδών από τους Βρετανούς, αλλά και στην εμφύλια διαμάχη που ακολούθησε μετά την αυτονομία της Ιρλανδίας. Γι' αυτό και ο αρχικός στίχος ήταν "σκοτώσαν οι δικοί μας το γελαστό παιδί" αφού το "γελαστό παιδί" σκοτώθηκε από σφαίρα συμπατριώτη του Ιρλανδού και όχι από "βόλι Εγγλέζου" ...; 
Το Δεκέμβριο του 1921 υπέγραψε τη Συνθήκη που οδήγησε στη δημιουργία της ελεύθερης Ιρλανδίας, έγινε ο πρώτος Πρόεδρός της και δολοφονήθηκε σε ενέδρα εξτρεμιστών. (Γεν. 16/10/1890)

Στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα η Βρετανία ήταν ακόμη μια ισχυρή αποικιοκρατική δύναμη. Ανάμεσα στις χώρες που βρίσκονταν τότε κάτω από την αγγλική κατοχή, ήταν και το γειτονικό της νησί, η Ιρλανδία, η οποία συχνά - πυκνά ξεσηκωνόταν ενάντια στους κατακτητές της με ένοπλες εξεγέρσεις, που πνίγονταν στο αίμα από τα κατοχικά στρατεύματα.

Yστερα από την ήττα της εξέγερσης του 1916, ο Michael Collins θα καταφέρει να γλιτώσει τη σύλληψη και να παραμείνει στην παρανομία, για να πραγματοποιήσει ένα σχέδιο αναδιοργάνωσης του ΙΡΑ, να γίνει η ψυχή του αντάρτικου πόλης και να καθιερωθεί, ουσιαστικά, σαν ηγέτης του στρατιωτικού σκέλους του απελευθερωτικού κινήματος, που μετά από λίγα χρόνια εξανάγκασε τους Αγγλους σε διαπραγματεύσεις και συνθηκολόγηση, από την οποία, όμως, θα εξαιρεθεί το βόρειο τμήμα της χώρας, η ρίζα ενός προβλήματος που διατηρείται ως τις μέρες μας.

Από ζωντανός θρύλος ο Michael Collins θα μετατραπεί στο πλέον αμφιλεγόμενο πρόσωπο, ενώ η χρόνια υποβόσκουσα αντίθεσή του με τον ντε Βαλέρα, πολιτικό ηγέτη και πρόεδρο της Ιρλανδικής Δημοκρατίας, θα ενταθεί και θα καθορίσει τις εξελίξεις, οδηγώντας τον Κόλινς στην ενεδρα και σε ένα τέλος τραγικό στα 31 του χρόνια.




Πηγή: almanak.pblogs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου