Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Στα πίσω θρανία - Εκτός των τειχών

Οι μετανάστες που κάθονται στα «Πίσω Θρανία» , προέρχονται από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, έχουν ετερόκλητα ήθη και έθιμα, διαφορετικές ηλικίες. Όλοι τους όμως μοιράζονται την ίδια ανάγκη να μάθουν ελληνικά, ώστε να κάνουν την παραμονή τους στην Ελλάδα πιο εύκολη, πιο ανθρώπινη, πιο ευχάριστη.
Ο φακός του Γιώργου Χρυσαφάκη μπαίνει σε τρία από τα οκτώ σχολεία της Αττικής, όπου παραδίδονται εθελοντικά μαθήματα σε μετανάστες και «παρακολουθεί» την προσπάθεια των αλλοεθνών να ενταχθούν στην κοινωνία μας, μέσω ενός βασικού στοιχείου κοινωνικοποίησης: της γλώσσας. Παράλληλα, καταγράφει τη συγκινητική προσπάθεια των δασκάλων-εθελοντών να μεταδώσουν γνώση στους αλλοεθνείς, αλλά και να σταθούν στο πλευρό τους με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουν, καταθέτοντας την ψυχή τους.
Στο πλαίσιο της έρευνας που έχει επιμεληθεί η Μίνα Μαρούγκα, αποτυπώνεται και η ελλιπής υποδομή του κρατους-πρόνοιας που αδυνατεί να στηρίξει το πρόγραμμα πιστοποίησης γλωσσομάθειας, το οποίο βρίσκεται σε κατάσταση ύπνωσης, τα τελευταία χρόνια, δημιουργώντας περαιτέρω αβεβαιότητα σε όσους θέλουν να εξασφαλίσουν την «άδεια επί μακρόν παραμονής».
Καταθέτουν τη γνώμη τους δάσκαλοι, συγγραφείς, καθηγητές Πανεπιστημίου και εκπρόσωποι φορέων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Στο επεισόδιο, εμφανίζονται με συνεντεύξεις τους οι: Μένης Κουμανταρέας, Σπύρος Μοσχονάς, Δημήτρης Χριστόπουλος, όπως και καθηγητές και μαθητές των ειδικών αυτών σχολείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου